La UPC és la universitat de l’Estat que més patenta
L’informe de l’Oficina Europea de Patents fet públic recentment destaca que les institucions acadèmiques continuen fent una contribució significativa a les sol•licituds de patents europees. La Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) és la primera universitat a l’Estat, amb 15 patents sol•licitades el 2020, i se situa en sisena posició d’aquest rànquing. L’Institut de Ciències Fotòniques –institut universitari de recerca adscrit a la UPC–, per la seva banda, ha presentat 11 sol•licituds de patents i se situa al novè lloc en aquesta classificació.
Al 2020, la UPC ha incrementat la sol·licituds de patents respecte l’any anterior, amb la demanda de 38 títols de propietat industrial (l’any 2019 se’n van sol·licitar 23): 7 patents de prioritat espanyola, 18 patents prioritàries europees, 8 d’internacionals i 5 models d’utilitat espanyols. També s’han signat 11 acords de cotitularitat de patent i 11 acords de llicències a tercers i a spin-off participades.
Catalunya lidera el rànquing regional amb 559 sol·licituds de patents, la qual cosa representa un 31,2% (enfront del 34,2%) del conjunt de sol·licituds de patent espanyoles presentades a l’OEP el 2020. En el rànquing de ciutats, Barcelona lidera la llista, amb 496 sol·licituds.
La tecnologia que desenvolupa la UPC com a fruit de l’activitat de recerca abasta un ampli ventall d’àmbits, tots ells vinculats a àrees emergents i amb aplicacions en els camps de les TIC, l’electrònica, la salut, l’energia i la sostenibilitat, la química, la construcció, l’automoció, les tecnologies industrials, el transport i la logística, i les tecnologies agroalimentàries, entre d’altres.
La UPC a Terrassa és un exemple de creació de patents. Els investigadors i investigadores que treballen a la ciutat estan entre els que més innovació generen. Un exemple és Tzanko Tzanov, codirector del grup de Biologia Molecular e Industrial (GBMI), que ha patentat tres de les innovacions desenvolupades en el marc de la seva activitat de recerca: adhesiu biodegradable per a materials d’aïllament i d’insonorització en la construcció, hidrogel antibacterià per curar ferides cròniques i dispositiu microfluídic de paper per a la detecció ràpida d’infecció bacteriana en ferides.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!