La UPC compleix, aquest 11 de març, 50 anys d’història
Avui, 11 de març del 2021, la UPC fa 50 anys que es va constituir oficialment. La commemoració del 50è aniversari de la Universitat té lloc durant aquest curs acadèmic i s’allargarà fins al proper mes de desembre. Amb aquest motiu s’han programat un conjunt d’activitats adreçades a la comunitat universitària que giraran al voltant dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, com a mostra del compromís de la institució amb la societat.
El web del 50è aniversari (https://50.upc.edu/ca) inclou el programa d’activitats que s’organitzen per celebrar l’efemèride i una mostra d’imatges sobre els moments més rellevants de la història de la institució: des de la seva creació com a Universitat Politècnica de Barcelona, el 1971, fins a la consolidació de la UPC amb el seu desplegament de facultats i escoles politècniques pel territori català.
Per commemorar aquesta data, l’ONCE dedica el cupó d’avui, 11 de març, als 50 anys de la UPC. En total, 5,5 milions de cupons porten impresa la reproducció del dibuix i del logotip realitzats pel pintor, dibuixant i il·lustrador català Perico Pastor, amb motiu d’aquest 50è aniversari. Una il·lustració que representa la nova etapa de la Universitat, mirant el futur sense límits.
Es va constituir el mes de març del 1971 com la Universitat Politècnica de Barcelona (UPB) i es va articular a partir d’un bon nombre de centres docents de caràcter tècnic, alguns dels quals eren centenaris, que havien posat les bases de la revolució tècnica del segle XIX a través de la formació industrial i arquitectònica. Així, va ser constituïda inicialment per les escoles tècniques superiors d’Enginyers Industrials de Barcelona (ETSEIB) i de Terrassa (ETSEIT), l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i alguns instituts de recerca.
El 1984 la Universitat Politècnica de Barcelona canvia de nom i passa a dir-se Universitat Politècnica de Catalunya, atesa la seva implantació territorial, que és un dels seus trets diferencials. El darrer nou Campus que la Universitat ha incorporat ha estat el de Diagonal-Besòs, inaugurat el 2016, a l’altre extrem de la Diagonal, a Barcelona. Un nucli d’innovació i coneixement que té com a motor l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE).
La Universitat, avui
Avui dia, la Universitat està formada per 18 centres docents, 206 grups de recerca, uns 30.000 estudiants, 3.317 docents i investigadors, i 2.052 persones d’administració i serveis. Hi ha campus en 7 localitats de Catalunya: Barcelona, Castelldefels, Manresa, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vilanova i la Geltrú.
Un referent en recerca i innovació
L’activitat de recerca i de transferència de tecnologia és un altre dels puntals de la UPC: amb uns ingressos de 52,3 milions d’euros l’any per aquest concepte, manté convenis de col·laboració amb més de 2.000 empreses. En aquest sentit, participa en diferents hubs d’innovació amb empreses i lidera la nova acceleradora EIT Urban Mobility (Hub Sud).
Repte de futur: assolir la paritat a les aules
Tot i que el percentatge de noies que trien estudiar a la UPC ha passat del 24 % al 29 % en cinc anys, el gran repte de futur de la Universitat és assolir la paritat a les aules. Amb l’objectiu d’atraure l’interès de les noies per les carreres científiques i tecnològiques, ara fa dos anys es va posar en marxa el programa ‘Aquí STEAM UPC’ amb la perspectiva d’arribar en cinc anys al 30 % d’estudiantat femení a les aules.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!