Endesa aplica la intel·ligència artificial per poder detectar usos fraudulents de la xarxa elèctrica
La introducció de la intel·ligència artificial ha marcat un abans i un després en la detecció de connexions irregulars. I és que, en només tres anys, s’ha aconseguit detectar frau elèctric en una de cada dues inspeccions realitzades per Endesa a tot l’Estat, una xifra que duplica els registres del 2017, moment en què es van començar a aplicar tècniques per detectar pèrdues d’energia.
Durant el 2020 la companyia elèctrica va detectar a la demarcació de Barcelona més de 17.600 casos de connexions irregulars, fet que suposa un increment del 76% respecte fa 5 anys. I és que, al 2015, la xifra d’expedients oberts no arribava a 10.000. El motiu d’aquest increment es deu, en part, a l’èxit en la utilització de noves tecnologies i d’eines d’anàlisi massiu de dades, així com a la multiplicació, en els últims anys, dels mitjans per combatre el frau. Al llarg de l’any passat l’energia defraudada a les comarques de Barcelona amb aquesta pràctica il·legal va arribar gairebé als 248 milions de kilowatts hora any, l’equivalent al consum mensual de més 918.000 llars. A Terrassa, segons la companyia els casos de frau en els darrers 5 anys ha suposat un increment del 37% i l’energia defraudada un 17%. En concret, al llarg de l’any passat l’energia defraudada a Terrassa amb aquesta pràctica il·legal va ser de prop de 9,8 milions de kilowatts hora any, l’equivalent al consum mensual de més de 36.200 llars.
L’any passat, Endesa va rebre més de 21.000 notificacions de possibles fraus a Catalunya a través de la línia telefònica, la bústia de correu electrònic i el servei web. Mitjançant aquests canals, els ciutadans poden aportar, de manera confidencial, qualsevol comunicació sobre anomalies i presumptes fraus. Aquests avisos van descloure prop de 15.000 inspeccions i van permetre detectar més de 3.300 fraus.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!