Com ha evolucionat el coronavirus a la ciutat en tot aquest any?
L’any del coronavirus ha estat farcit de dades, amb contínues actualitzacions sovint difícils d’interpretar, sobretot en les primeres setmanes.
En aquests 365 dies s’han superat els 16.000 positius a Terrassa, més d’un 7 per cent de la població. Després de la primera onada, al maig es calma la situació i vénen tres mesos de pocs contagis. A l’agost la situació repunta i, en quatre mesos el nombre de positius acumulats es multiplica per cinc, de dos mil a deu mil. Des del desembre els contagis creixen amb un ritme més suau. Les residències d’avis han estat especialment castigades per la vulnerabilitat dels usuaris.
Un tres per cent de les persones que han passat la Covid-19 han perdut la vida. L’any deixa un balanç de gairebé 500 defuncions, que es concentren en el principi de la pandèmia. Prop de la meitat es van registrar entre març i abril. El novembre també va ser un mes negre superant les setanta persones mortes.
Excepte en tres mesos, de maig a juliol, l’índex de rebrot ha estat per sobre de cent, valor ja considerat alt. Durant deu dies d’octubre, en plena segona onada, es van assolir les quatre xifres. En el repunt passades les festes de Nadal ja no es va arribar a 800.
La pressió hospitalària ha anat variant al llarg de l’any. El moment de màxima saturació va ser a finals d’abril, superant les 600 persones ingressades entre la Mútua i l’Hospital i amb una setantena en estat greu, a banda dels que eren a casa en hospitalització domiciliària. Durant dos mesos l’Hotel Terrassa Park fa la funció d’hospital temporal gestionat per Mútua i el Don Cándido es converteix en un centre de serveis per a personal sanitari.
L’any acaba amb bones notícies. El 30 de desembre un home de 91 anys és el primer terrassenc en rebre la vacuna de la Covid-19. Tres setmanes després se li subministra la segona dosi. 6.300 terrassencs, un 2,9 per cent de la població, han completat el procés de vacunació mentre que 10.200 han rebut de moment la primera dosi.
En l’àmbit laboral, la pandèmia fa créixer l’atur en 3.200 persones, gairebé un 23 per cent. Només a Terrassa es van presentar l’any passat gairebé 3.000 expedients de regulació temporal d’ocupació, que van afectar més de 31.000 treballadors. Prop d’una tercera part són de l’hostaleria mentre les indústries manufactureres i el comerç sumen un altre trenta per cent. La pandèmia ha castigat especialment l’oci nocturn, que no ha pogut aixecar la persiana en tot l’any. La cultura també ha quedat molt ressentida pel coronavirus.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!