Les treballadores de Circontrol reflexionen sobre la desigualtat de gènere en el sector tècnic

Aquest dilluns, 8 de març commemora el Dia Internacional de la Dona Treballadora, un dia per reflexionar  sobre la desigualtat de gènere que pateixen les dones en l’àmbit laboral i, en especial, en els sector tècnic.

Circontrol, com a empresa pertanyent al sector enginyer i tecnològic, se suma a la commemoració d’aquest dia posant en valor les dones que formen part de la companyia a través dels seus testimonis i vivències.

L’empresa familiar Circontrol treballa des de fa 24 anys desenvolupant solucions per a la mobilitat, l’electromobilitat i la eficiència energètica en aparcaments. Fa 12 anys que la companyia va decidir apostar per la recàrrega de vehicles elèctrics, per la inversió en R+D,  el desenvolupament de la seva pròpia tecnologia i per la incorporació de dones a la plantilla i en posicions de lideratge.

Així, l’empresa  disposa d’un Pla d’Igualtat per garantir la paritat i les mateixes oportunitats entre dones i homes. El document es la base per l’accés als llocs de treball, promocions, formació, condicions laborals i la conciliació amb la vida familiar. Així, segons detalla Núria Comellas, consellera delegada de la firma, en un moment de  creixement, la companyia ha donat d’alta 55 persones relacionades amb noves posicions que abans no existien; d’aquestes 55 altes, gairebé un 24% estan ocupades per dones.

Les contractacions de dones a Circontrol en els últims anys han anat augmentant progressivament: l’any 2019, la presència femenina a Circontrol era d’un 20%, i el passat 2020 aquesta xifra era del 23,53%.

La plantilla de Circontrol està formada per 183 persones, de les quals la meitat pertanyen a perfils enginyers i tècnics, fet que ajuda a visibilitzar les dones en aquests sectors laborals, trencant així l’imaginari que aquestes professions són per homes. Una vintena de les dones en plantilla provenen de carreres d’enginyeria, treballant com a enginyeres elèctiques, electròniques, mecàniques, industrials o de software.

Cristina Torres i Teresa Sanjuan, enginyera mecànica i enginyera industrial, respectivament, expliquen que al llarg de la seva trajectòria s’han trobat amb un biaix de gènere. “Sempre pensem en les feines tecniques en masculí; a LinkedIn escriurem abans “enginyer” que “enginyera” per a buscar una persona o una feina”, explica Torres. “A les dones, per aconseguir qualsevol posició laboral, se’ns requereix encara més coneixements, habilitats i competències que als homes. Això dins d’un marc laboral juvenil ja resulta complicat, i sense tenir en compte que les enginyeries estan força millor situades que altres feines”, afegeix Sanjuan.

“Vaig arribar a Circontrol fa tres anys i mig. Al principi vaig entrar per reforçar el departament de planificació de la producció, en un moment en que començava el nostre creixement, i ara per ara en soc la responsable”, explica Anna Grau, enginyera industrial i cap de planificació.

Moltes dones ressalten la dificultat de trobar una feina tècnica  ja que no totes les empreses aposten per la paritat. A Espanya, només el 30% de les empreses d’entre 50 i 500 treballadors compta amb juntes directives paritàries o amb presència femenina, i les dones que estudien una carrera informàtica o una enginyeria representen entre un 12,9% i un 28,5%, respectivament.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *