La Cecot impulsa projectes de transformació de l’economia per valor de 500 milions d’euros
Des que el mes de maig la Comissió Europea va anunciar el Pla de Reactivació per als seus estats membre, condicionant-lo a reformes estructurals, la Cecot ha estat treballant en l’articulació de mesures, propostes i projectes que permetin impulsar el canvi de model econòmic que necessita el país i basades en els tres vectors: la digitalització, la reindustrialització i la transició ecològica.
El 21 de juliol, el Consell Europeu va aprovar formalment el Pla Europeu de Recuperació amb una dotació total de 750.000 milions d’euros, dels quals Espanya espera rebre aproximadament 140.000 milions, 72.700 d’aquests en forma d’ajudes directes. Aquests fons són vitals per a la reconstrucció del teixit productiu, per a les empreses i la clau per a maximitzar el seu potencial resideix a consensuar i presentar projectes concrets de valor que estiguin alineats amb les directrius de la Unió Europea, diu el president de la patronal Antoni Abad.
Des de la Cecot reivindiquen un ús eficaç i eficient d’aquests fons, amb un doble objectiu: que els fons arribin com més de pressa millor a l’economia real i que estiguin dirigits a la transformació de l’economia espanyola en una més productiva, competitiva i resilient.
Amb aquest objectiu, l’entitat ha reorientat el servei de suport i atenció a projectes que presta des de la Fundació Cecot Innovació perquè l’equip d’assessorament i consultoria pogués donar resposta als dubtes que les empreses tenen en relació a la canalització dels fons europeus de reactivació i acompanyant projectes empresarials. La patronal ha presentat fins a nou línies de projecte per un valor d’inversió de 500M d’euros i que espera poder finançar mitjançant els Fons Next Generation de la Unió Europea. Totes elles van orientades pels eixos definits al Pla de Reactivació i que l’entitat ha centrat en la generació de comunitats energètiques i l’autoconsum compartit, a la renovació i reforma dels parcs industrials i a la transformació digital d’indústria i comerç.
En els plantejaments de projecte, la Cecot intensifica la relativa a la descarbonització de l’economia mitjançant l’autogeneració i autoconsum d’energia elèctrica per part de les empreses, en especial aquelles dedicades a producció industrial i aquelles amb un consum intensiu elèctric. Aquest eix de treball de l’entitat està ne consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. També en l’àmbit de la sostenibilitat i específicament en l’economia circular, la Cecot proposa la definició d’un projecte destinat a la posada en marxa de tecnologies netes en el sector del tèxtil amb perspectives de futur i acceleració del desenvolupament i l’ús d’energies renovables.
Una altra línia de treball està basada en la cooperació i una extensa xarxa d’aliances amb entitats, centres de recerca i empreses orientada a la nova generació d’emprenedors, a una forma d’entendre l’emprenedoria des del valor que aporta la convivència inter generacional dels joves talents juniors amb l’experiència dels sèniors i basada en les competències i actituds que no s’aprenen a la vida acadèmica convencional.
El desenvolupament de mecanismes orientats a les empreses en situació de risc per tal d’evitar-ne el seu tancament i, fins i tot, iniciar una nova etapa de creixement també forma part del port-foli estructurat per l’entitat en els darrers dos mesos, i que inclou una línia destinada a la digitalització d’eixos comercials, tres més a l’acompanyament i transformació d’empreses i persones cap a un entorn altament digital, i cap a l’adaptació dels sistemes educatius en suport de les competències digitals i l’educació i la formació professional a totes les edats.
“Tenim definides i estructurades aquelles accions que considerem necessàries desenvolupar en un futur proper per tal de transformar la nostra economia i ajudar el teixit productiu a la seva reactivació, sobre tot autònoms, micro i petites i mitjanes empreses. Tan bon punt es publiquin les bases per concórrer, l’equip d’FCI i les entitats que formaran part del teixit d’aliances elaboraran la memòria de cada projecte i detallaran el seu desenvolupament”, conclou Abad.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!