Les trucades d’atenció contra la violència masclista van créixer un 140% durant el confinament
Segons el Consell Comarcal del Vallès Occidental, les dades de violència contra les dones del segon trimestre de 2020 que el primer confinament va suposar un increment de la necessitat de suport a les dones per afrontar situacions de violència masclista. És molt rellevant l’increment de trucades fetes a la línia 900 900 120 d’atenció contra la violència masclista, que van créixer un 140% respecte les dades del mateix període de l’any anterior. En concret es va passar de les 199 del segon trimestre de 2019 a les 479 durant el mateix període de 2020.
Tot i així, durant el 2n trimestre de l’any –que inclou els mesos de confinament-, les denúncies presentades al Vallès Occidental es van reduir en un 6,8% (-32) respecte del primer trimestre del 2020 i en un 9% respecte al 2n trimestre del 2019 (-43). Tot i així es segueix amb una dada d’aproximadament 5 denúncies diàries a la comarca, tancant el segon trimestre amb 437 denúncies presentades.
En el conjunt de la comarca, durant el segon trimestre de 2020 es van registrar 484 delictes, la major part dels quals van ser per lesions lleus (73,6%). De les 82 ordres de protecció iniciades durant el segon trimestre se’n van denegar el 43,9%. A la comarca, la proporció d’ordres de protecció denegades és inferior que a la província de Barcelona (57,3%) i a Catalunya (50,8%), però notablement superior que al conjunt de l’Estat (28,6%). El nombre d’ordres de protecció iniciades s’ha reduït trimestralment en un 16,3%, registrant la xifra més baixa des del primer trimestre de 2013.
El 47,5% de les resolucions dels procediments judicials van ser per sobreseïment provisional, percentatge similar als àmbits territorials catalans i superior a l’Estat. El 8,4% de les resolucions dels procediments judicials van acabar en sentència condemnatòria, percentatge més elevat que a la província de Barcelona (4,4%) i a Catalunya (6,1%), però inferior que al conjunt d’Espanya (10,8%).
Torna el Piula
Coincidint amb la commemoració del 25 de novembre com a Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les dones i nenes, el Consell Comarcal del Vallès Occidental posa en marxa per 8è any consecutiu el concurs ‘Piula per unes relacions igualitàries i lliures de violències masclistes”. L’ objectiu és sensibilitzar contra les violències masclistes el jovent i la ciutadania de la comarca,proposant la creació d’obres artístiques i la seva posterior divulgació a les xarxes socials. En paral·lel es realitzen activitats als centres educatius de la comarca.
Enguany es podrà concursar fins el 25 de febrer. Les obres guanyadores es donaran a conèixer al voltant del 8 de març, el Dia de les Dones.
La consellera d’Acció Social, Miriam Casaramona explica que “enguany hem volgut estimular la creativitat del jovent proposant-los noves maneres de participació. El Piula va començar sent un concurs de piulades, de frases, i ara es converteix en un concurs visual, que permet acollir diferents disciplines artístiques per donar veu a la lluita contra la violència masclista”.
En aquesta vuitena edició el concurs fa un salt i es renova. Es pot participar a través d’entitats juvenils i/o de caire social o feminista del Vallès Occidental o bé de centres educatius de la comarca. Els treballs han d’estar realitzats per 3 joves, almenys, amb edats compreses entre els 12 i els 29 anys. Els equips de treball poden ser intergeneracionals, és a dir comptar amb altres membres fora d’aquesta franja d’edat.
S’estableixen 3 modalitats col·lectives de participació:
1) Vídeo i arts escèniques. Espectacle de composició pròpia d’1 minut de durada.
2) Música. Rap o qualsevol altre estil o forma d’expressió musical.
3) Arts visuals i plàstiques. Fotos, còmics, grafits o cartells.
Les bases del concurs es poden trobar a la pàgina web del Consell Comarcal. També es pot trobar un video promocional al Canal de You Tube. A través del compte d’instagram @xarxajovevalles es difondran les obres presentades, es realitzarà el vot popular i es podrà seguir tota la informació de la campanya de sensibilització.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!