La grip espanyola del 1918 va afectar unes 4.000 persones a Terrassa
El coronavirus no és la primera pandèmia que altera la vida de Terrassa. També ho va fer fa 102 anys la grip espanyola, una cepa especialment agressiva del virus de la grip i que és considerada la pandèmia més letal de la història de la humanitat, causant entre 40 i 50 milions de morts, més que la Primera Guerra Mundial.
L’origen no se sap del cert, tot i que s’anomena espanyola perquè a la resta dels països europeus, inmersos en la censura de la guerra, no se’n parlava tant com aquí.
El primer cas a Terrassa es va detectar l’agost del 1918 i, fins al novembre, quan es va donar per acabada l’epidèmia, va afectar unes 4.000 persones i en va matar 214. Segons l’historiador José Luis Lacueva, les mesures higièniques van evitar mals pitjors.
Com ara, l’Ajuntament va haver d’adoptar mesures excepcionals per controlar la propagació del virus.
Entre els remeis de l’època, va fer fortuna l’Eucaliptina Inhalante.
A Sabadell, l’Ajuntament també publicava una sèrie de recomanacions. Moltes són les mateixes que sentim avui. D’altres són més curioses, com «l’exercici moderat al sol» o «l’excreta diària del tub intestinal».
Si es vol evitar noves pandèmies, el món ha de millorar en alguns aspectes, com en el control higiènic prop dels reservoris de virus i en incrementar la inversió pública en l’àmbit de la salut.
[FOTO 1: Autoclau per esterilitzar roba al Parc de Desinfecció, 1920. Arxiu Tobella. Autor: desconegut / Artemi Prats.]
[FOTO 2: Treballadors al Parc de Desinfecció. Arxiu Tobella. Autor: Amer. Procedència: Miquel Agustí]
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!