Dijous Gras, molt lluny dels seus orígens pagans
La majoria de famílies catalanes menjarà avui coca de llardons però molt poques saben d’on prové la tradició. Qui ho té molt clar és el col·lectiu de pastissers artesans, que sempre elabora el dolç adient per a cada celebració.
Com moltes diades catalanes, Dijous Gras té una arrel pagana en l’àmbit de la pagesia però el cristianisme se la va apropiar. No se sap ben bé l’origen però se situaria entre els Segles XV i XVI i estaria directament lligada a la matança del porc, pels volts del Nadal.
Temps endavant arribarien les coques, en aquell temps, més aviat pans enriquits amb ous i sucre i després hi posaven llardons. La qüestió era atipar-se amb porc per afrontar l’important dejuni que s’apropava: la Quaresma.
Les coques de full, més o menys com les coneixem avui, van començar a elaborar-se fa uns 150 anys.
Però quan més popular es va fer Dijous Gras a les ciutats va ser als anys 60, 70 i 80. Fins i tot les empreses compraven peces de brioixeria farcides de nata o trufa que regalaven als treballadors per berenar.
Turull lamenta que la festa ha perdut importància i que la majoria de la gent se’n recordi més per què és carnestoltes que del Dijous Gras per si mateix.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!