En marxa un nou projecte per incrementar la recollida selectiva de la matèria orgànica al Vallès Occidental
El Plenari de Residus Vallès d’aquest dimarts ha donat llum verda a un nou projecte comarcal per incrementar la recollida selectiva de la fracció orgànica. Aquesta és la gran assignatura pendent tant a les llars de la comarca com també a empreses i grans productors com hotels, grans superfícies i grans empreses. Per això s’inicien diferents actuacions per incidir en tots aquests públics i aconseguir el repte d’una millora de la recollida selectiva de les restes de menjar.
Aquest objectiu és només un dels molts que preveu el projecte Vallès Circular Food que respon a tres de les estratègies comarcals en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat. D’una banda, les accions per al compliment dels objectius de reciclatge de Catalunya. En segon lloc, l’impuls al projecte Vallès Circular com a estratègia transversal, i en tercer lloc, la voluntat de caminar vers unes ciutats circulars i sostenibles.
La iniciativa Vallès Circular Food vol impulsar el reciclatge de la matèria orgànica i l’aprofitament del residu. Però també preveu incidir en els diferents aspectes vinculats al menjar: la producció, la distribució, el consum i el residu.
Al mateix temps es posaran en marxa noves actuacions que permetin arribar a l’objectiu del 60% de la recollida selectiva de l’orgànica. El projecte preveu dues grans actuacions: una per al residu municipal d’origen domèstic i una altra per al residu comercial i el residu industrial assimilable a municipal, generat pels grans productors com hospitals, grans superfícies, hotels o polígons industrials.
Es planteja un projecte per impulsar la recollida selectiva de l’orgànica als diferents municipis. Actualment només tres municipis estan per sobre del 60%: Matadepera, Vacarisses i Palau-solità i Plegamans.
Properament es produirà un canvi generalitzat dels serveis municipals cap a models d’identificació d’usuari (Porta a Porta, contenidors tancats, etc…) que fan necessari més seguiment i control, ja que la individualització del servei el fa més complex. Les recollides amb identificació d’usuari són més exigents en supervisió i inspecció municipal, i el seu èxit depèn que existeixi i s’apliqui aquest control. La identificació d’usuari a les grans ciutats és encara més complexa i difícil d’aplicar pel volum i característiques específiques de l’espai urbà.
Es comptarà amb un Servei tècnic expert i qualificat especialitzat en serveis de recollida municipals. El Projecte d’impuls a la recollida selectiva de residus municipals estarà a disposició de tots els municipis consorciats, adaptant-se a les necessitats de cadascun. Des del Servei tècnic es faran les següents tasques de suport als municipis:
- Estudi, disseny i implantació de serveis de recollida Porta a Porta o amb contenidors amb identificació d’usuari.
- Redacció de plecs de condicions tècniques per a nous serveis.
- Inspecció, control i seguiment dels serveis contractats.
- Disseny i implantació de proves pilot i millora del servei de recollida municipal.
- Auditories dels serveis de recollida municipal
. Actualment no existeix d’una atenció diferenciada generalitzada. En el cas de la recollida comercial, es fa necessària la segregació de la seva recollida per al correcte funcionament del servei i pel control de l’obligatorietat de separació dels grans productors.
Per això es preveu realitzar una diagnosi per tal d’analitzar i conèixer com estan separant actualment les grans empreses de polígons industrials, els hospitals, els hotels i les grans superfícies. També s’elaborarà un Pla d’actuació que inclogui informació i assessorament a aquests grans productors i visites i inspeccions personalitzades. Es preveu actuar sobre 200 grans productors de la comarca, amb més de 100 treballadors i treballadores.
Per aquestes actuacions es compta amb una subvenció de 50.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya.
El Pla Prevenció i Gestió dels Residus Municipals del Vallès Occidental (PREVOC) i el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT) preveuen uns objectius de recollida selectiva del 60%. La mitja de la recollida selectiva l’any 2018 va ser del 39 % que ens situa a més de 20 punts percentuals de l’objectiu d’enguany.
Actualment al Vallès Occidental se separen 104.000 tones de deixalles, de les quals 24.000 tones són de matèria orgànica, formada per les restes de menjar i que la ciutadania hauria de llençar al contenidor marró. L’objectiu europeu per aquest 2020 és de reciclar el doble de matèria orgànica i arribar a les 53.000 tones. Això permetria fer un salt en el percentatge de recollida selectiva i arribar a les 162.000 tones de residus totals separats. Queda doncs marge de millora per fer, sobretot en els municipis on no s’arriba al 60% de reciclatge.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!