La Cecot vol evitar el greuge econòmic entre indústries amb el canvi de tarifa elèctrica

La patronal Cecot va fer arribar dilluns al Consell de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència un plec d’esmenes al projecte de Circular de la CNMC per la que s’estableix la metodologia per al càlcul dels peatges de transport i distribució d’electricitat.

Des de que a l’any 2014 el Ministeri d’Energia de l’executiu d’aquell moment decidís treure a la CNMC les competències per fixar els peatges de la llum i del gas, la patronal Cecot ha estat reivindicant i defensant sistemàticament el retorn de la gestió a mans de la CNMC com a òrgan regulador independent. L’actual Govern, a dictamen de la Comissió Europea, va retornar les competències a la CNMC el mes de gener. És per la defensa que la Cecot fa de la CNMC com a òrgan regulador legitimat per l’establiment dels peatges elèctrics que ha fet arribar un document d’al·legacions que “pretenen millorar la proposta de la CNMC”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot, “veiem en aquesta proposta una oportunitat per apropar-nos als models europeus, sense pors ni reserves”. Abad afegeix que “els peatges elèctrics han estat i continuen sent un cavall de batalla per les organitzacions empresarials com la nostra. Juntament amb altres associacions hem denunciat en més d’una ocasió i a diferents instàncies de l’administració, locals, estatals i europees, que l’arbitrarietat en el preu de l’electricitat és un tret directe a la línia de flotació de les empreses i perjudica greument la seva competitivitat”.

El passat mes de juliol la patronal Cecot, la Confederació Catalana de la Fusta, CEDAC, Retailcat, Federació Empresarial del Metall, AEPCRO, Centre Metal·lúrgic, Gremi de Tallers de Reparació i Venda d’Automòbils i Recanvis de Sabadell i Província de Barcelona, Institut Industrial de Terrassa i la Unió Empresarial Metal·lúrgica van fet arribar una carta al president de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència, José Maria Marín Quemada, on li van donar a conèixer el que ja venien denunciant des de l’any 2014 arrel del Reial decret 1054/2014, les actuacions del Govern d’Espanya en relació a l’estructura tarifària de peatges d’accés a les xarxes elèctriques. A la carta les entitats reclamaven a Marín que corregís de manera urgent i immediata la discriminació tarifària de les empreses connectades fins a 25kV ja que la situació actual no respon a la realitat de les instal·lacions ni als costos que repercuteixen sobre el sistema. La decisió tarifària sobre la connexió fins a 25kV és totalment arbitrària i per si mateix discriminatòria, a més de permetre subvencions creuades en diferents nivells de tensió, atempta directament la competència.

Segons la Cecot, des de fa anys existeix una discriminació territorial quant als costos d’electricitat que les empreses catalanes han de suportar en la seva activitat, principalment industrial, sense que s’hagi implementat cap mesura correctora per part del Govern. El cost anual d’aquesta situació, que la patronal considera injusta,  supera els 300 milions d’euros anuals i afecta a més de 3.200 empreses radicades a Catalunya. I no només passa a Catalunya, hi ha empreses en altres regions d’Espanya que també es veuen afectades sense cap raó objectiva per al greuge. “No té sentit que el mateix cost d’inversió i reconeixement del mateix cost de manteniment de les xarxes de 24kV i 36kV tingui un tractament tarifari diferent en funció de la xarxa on està connectat cada usuari. En el cas dels usuaris connectats a xarxes de fins a 25kV estan pagant un sobre cost addicional de prop d’un 50% sense motiu tècnic que ho avali”, explica Abad.

Tot i la demanda continuada d’ajustar el preu dels peatges de distribució elèctrica de les empreses manufactureres (connectades fins a 25KV) a criteris tècnics i objectius, la circular preparada per la CNMC per als canvis de tarifes desatén totalment la petició d’una bona part del sector productiu industrial i d’aquí que una de les esmenes presentades sigui la d’afegir un tram més als nivells de tensió de l’estructura tarifària, que contemplés la tensió entre 24 i 36kV o, alternativament rebaixar el nivell de tensió NT2 fins els 24kV.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *