ERC-MES acusa al govern municipal de posar en «Escac» la democràcia a Terrassa
ERC-MES ha manifestat a través d’un comunicat el seu malestar en relació a l’informe jurídic encarregat pel govern municipal en relació a l’acord adoptat per la Junta de portaveus en data 31 de gener de 2019 «per penjar una pancarta al balcó de l’Ajuntament de Terrassa denunciant la injustícia amb les preses i els presos polítics».
Segons ERC, “L’informe, encarregat pel govern municipal per evitar el compliment d’un acord aprovat per la majoria absoluta del plenari municipal (ERC-MES, Pdecat, CUP, Terrassa en Comú), esdevè pels grups promotors una clara mostra de manipulació dels mecanismes democràtics de l’Ajuntament de Terrassa i explicita la voluntat del govern municipal i el mateix alcalde d’ignorar la sobirania democràtica del ple municipal. Un fet corroborat pel mateix alcalde que ha decidit fer públic que no pensa complir amb un acord plenari aprovat a través d’un article en premsa”.
Sota la mà d’un informe jurídic al que considerent “francament desafortunat i falaç en les seves conclusions, es considera els acords del plenari com a «precs» a una autoritat superior, l’alcalde, i que aquest, en cap cas, té l’obligació de complir la voluntat majoritària del plenari. S’anul·la, per tant, el principi de confiança entre l’expressió de la sobirania popular dels representants electes que composen el plenari municipal i l’obligació de l’executiu municipal i, en últim terme de l’alcalde, de respectar i donar resposta a les decisions plenàries”.
Pel grup municipal independentista, “l’informe jurídic omet deliberadament la doctrina jurisprudencial en que es basa per afirmar que la pancarta no «és conforme a dret». Una omissió que evita explicitament citar que l’expressió democràtica de la majoria d’un plenari a la façana de l’Ajuntament és perfectament legal i només hi ha precedents que ho impedirien en període electoral que, de moment, no és el cas.
En segon terme, no és menor pels grups promotors de la iniciativa, que aquest informe hagi estat encarregat als serveis jurídics de la casa i no a la secretaria general de l’Ajuntament, evitant que hi pugui haver un recorregut per impugnar l’informe”
En aquest sentit, des dels grups promotors de la iniciativa constaten que “l’alcalde i el govern municipal no tenen cap impediment legal, cap ni un, per complir un acord de la majoria del seu plenari i no es pot consentir que un alcalde de Terrassa es negui a executar un acord de la majoria del plenari de l’Ajuntament perquè no el comparteix. Si és així, la deval·luació de la democràcia arriba tristament i indefectiblement a l’àmbit municipal terrassenc.”
Els grups municipals d’ERC-MES, la CUP i el Pdecat demanaran que la secretaria general de l’Ajuntament signi el contingut de l’informe jurídic que se’ls hi ha presentat. Paral·lelament, es presentarà una “proposta de resolució per ser debatuda al pròxim ple de febrer pel compliment dels principis democràtics a l’Ajuntament de Terrassa i evitar que el govern municipal pugui, mai més, ignorar la sobirania municipal expressada al Saló de plens”
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!