Terrassa celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb una setmana dedicada al setè art
El 27 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, declarat per salvaguardar i recordar el valor històric del cinema, dels arxius de les imatges en moviment. Terrassa, com a CIUTAT UNESCO DE CINEMA liderada per la Taula Local de l’Audiovisual no vol deixar passar aquesta gran oportunitat per posar a l’abast de tothom el setè art en les seves expressions més primigènies, recordant la importància de la seva conservació i difusió.
Com ja es va fer l’any passat a diverses escoles i instituts, enguany es tornarà a celebrar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual inclòs a la Guia d’Activitats educatives (PAME) però, que en l’edició d’enguany comptarà amb més sessions, totes elles entre el dilluns 22 i el divendres 26. Aquestes sessions es podran fer col·lectivament, agrupant diverses classes, en aquells espais dels centres que siguin aptes per realitzar projeccions. Serà una valuosa oportunitat de acostar als més petits la història.
Les sessions tindran una durada d’ hora i mitja i aniran a càrrec del cineasta terrassenc Antoni Verdaguer. Es projectaran un seguit de curtmetratges de diferents èpoques, vinculats a la ciutat, per tal d’explicar a l’alumnat què és exactament el patrimoni audiovisual. Les sessions es tancaran amb la pre-estrena del primer curtmetratge documental de la sèrie Terrassenques/Terrassencs, creada per Verdaguer. L’objectiu és aconseguir amb el temps una sèrie de documentals que donin a conèixer personatges i fets de Terrassa i constitueixin una videoteca/filmoteca de caràcter local.
Acte central: Dia mundial del Patrimoni – 27 d’octubre
L’acte central de la setmana pel Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual es realitzarà el dissabte 27, a les 7 de la tarda a la Societat Coral Joventut Terrassenca «Coro Vell», entitat que és un dels bressols del que va ser el cinema amateur a Terrassa durant el segle passat, esperit que ara des de la Taula es vol recuperar adaptat als nous temps i les noves tecnologies. El projecte TRS – Fem cinema!, que inclou el «Curs d’Iniciació al Cinema» i la mostra de cinema fet a les aules que culminarà amb una gala al Cinema Catalunya, es desenvolupen durant aquest curs 2018/19.
Entres les projeccions que es podran veure a la sessió del Coro Vell trobem peces d’autors desconeguts, com Fira de tardor (1944) i Barro (1962), però també de directors ja consagrats com l’estrena del documental Conrado Fontellas, «Pickman», de la llum a l’ombra (2018) d’Antoni Verdaguer o Caminem Lluny, de Geoffrey Cowper (2018).
Projeccions al Cinema Catalunya de la mà de la Filmoteca
Al programa de la setmana també s’inclouen dues sessions més al Cinema Catalunya organitzades pel 2CR, Centre de Conservació i Restauració, de la Filmoteca de Catalunya, ubicat al recinte del Parc Audiovisual.
La primera serà el dimarts 23 a 2/4 de 8 de la tarda amb la projecció de Vida en sombras (1948) de Llorenç Llobet Gràcia, recentment estrenada en DVD juntament a l’obra del director. Llobet Gràcia representa com pocs, la generació dels primers infants que van créixer amb el cinema; pel·lícules, sales de projecció, revistes i cartells conformaven el seu univers. Vida en sombras, la seva única pel·lícula professional és, sobretot, la biografia d’un home apassionat per aquest art.
L’altra proposta de la Filmoteca tindrà lloc el diumenge 28, també al Catalunya, i serà una sessió matinal d’animació per a tots els públics a les 11h. Es projectarà Ki ri ki – Acrobates Japonais (1907) de Segundo de Chomón, una selecció de peces de Walt Disney com Silly Symphony o Donald’s Garden i, per acabar, la projecció de La Doncella Guerrera, de Julio Taltavull (1975). Sobre aquest film, els responsables de la Filmoteca de Catalunya ofereixen els següents detalls molt interessants i rics sobre la seva creació. El 1973 Robert Balser, director d’animació de Yellow Submarine (1968) protagonitzada pels The Beatles, i propietari de l’estudi de dibuixos animats Pegbar Productions (Barcelona), contracte a Pepita Pardell, dibuixant amb una llarga experiència en el cinema d’animació, és durant aquest període que una de les poques dones animadores del país, dissenya i anima un curtmetratge de la sèrie Fábulas de Europa, La Doncella Guerrera. Creà els personatges i dissenya tots els fons en un estil inspirat en l’art dels retaules romànics i gòtics. Aquest curt es va restaurar al 2CR i amb la complicitat del festival ANIMAC de Lleida, es va convertir en un homenatge a aquesta dona valenta i lluitadora, avui dia ja reconeguda com a membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català i recent creu de Sant Jordi.
Totes aquestes peces es conserven al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, a on es té la màxima cura perquè ara i sempre, les puguem continuar veient i fruint, i seran presentades per la conservadora Rosa Cardona. Totes aquestes peces són al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, a on es té la màxima cura perquè els nens i nenes d’ara i sempre, les puguin continuar veient i fruint.
La Taula Local de l’Audiovisual proposa, per tant, una ‘Setmana del cinema’ -del 22 al 28 d’octubre- plena d’activitats vinculades al cinema en general i al ‘Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual’ en concret, a la que us convidem a participar i gaudir-ne.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!