Terrassa comptarà amb tres espais d’atenció en cas d’agressions sexistes durant la Festa Major
Terrassa posarà en marxa aquesta Festa Major, per primera vegada, un dispositiu d’atenció i informació en cas d’agressions sexistes. L’Ajuntament de Terrassa ha disposat dos punts d’atenció i educadores a peu de carrer, mentre que diverses entitats de la ciutat gestionaran un tercer punt. A més, el servei de Polítiques de Gènere ha impulsat la formació de més de 70 persones en aquest àmbit i està duent a terme una campanya d’informació i sensibilització, amb un decàleg sobre les agressions sexistes, accions en xarxes socials i distribució de materials de difusió amb el hashtag #NomésUnSíÉsUnSí.
L’Ajuntament ha previst per les tres nits amb activitats nocturnes (divendres, dissabte i diumenge) dos punts d’atenció: una carpa al Torrent de la Font d’en Sagrera, al parc de Vallparadís, on hi haurà l’espai de concerts per a públic juvenil “El Jove”, i un altre punt a l’atri de l’Ajuntament, al Raval de Montserrat. Al punt instal·lat a “El Jove”, dues educadores oferiran informació i assessorament i atendran qualsevol incidència. En cas d’agressió, activaran el circuit d’atenció, juntament amb els serveis sanitaris i policials. També hi haurà un photocall reivindicatiu amb l’eslògan central de la campanya i d’altres proposats pel Consell de la Joventut, i es distribuiran materials de la campanya.
El punt funcionarà fins les 5 h. L’horari previst inicialment era fins les 3 h, però el passat 22 de juny es va decidir ampliar-lo fins les 5 h. La decisió es va prendre en el marc d’una de les jornades de formació organitzades per l’Ajuntament a càrrec de Creació Positiva, la mateixa entitat contractada per gestionar els punts d’informació. En aquesta jornada es van formar una setantena de persones entre personal municipal de diversos serveis, cossos de seguretat, membres de Creu Roja i entitats juvenils, entre altres col·lectius, abordant temes com ara com reconèixer quan es produeix agressió sexual i possibles comportaments sexistes, així com el circuit que cal seguir en cas que es denunciï alguna agressió.
A l’atri de l’Ajuntament, la Policia Local, que ha participat en aquesta formació, atendrà els casos que es puguin donar durant tota la nit. A més, el punt es reforçarà amb una parella d’educadores itinerants que recorreran els carrers i places del centre oferint informació, assessorament i acompanyament. Es reconeixeran per una armilla taronja amb el hashtag #NomésUnSíÉsUnSí, que centra tota la campanya
d’informació i sensibilització que està duent a terme l’Ajuntament de Terrassa en aquest àmbit. La inclusió d’aquestes educadores al dispositiu es va decidir també el passat dia 22, i així es va informar els diferents serveis, entitats i parts implicades.
A aquests dos punts municipals s’hi afegirà un tercer, per iniciativa d’entitats de la ciutat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, que ha cedit l’espai i ha facilitat la instal·lació d’aquest tercer punt, que estarà ubicat al carrer Major, cantonada Bastard. Les entitats que el gestionaran són Casal de la Dona de Terrassa, Moviment Democràtic de Dones, LGTB Terrassa, ERC i CCOO.
En cas d’agressió, s’activaran els circuits d’atenció previstos i, com a resposta institucional, l’endemà a les 0 h s’aturaran tots els concerts que hi hagi en aquell moment per a donar pas a la lectura pública d’un manifest unitari, alhora que s’aturarà qualsevol activitat que pugui destorbar-ne la lectura i es convidarà als bars i parades de l’entorn a aturar la música i no servir begudes durant la lectura.
D’altra banda, el servei de parades intermèdies dels autobusos urbans, que funciona des de fa unes setmanes, s’aplicarà durant la festa major a tots els autobusos que prestaran servei especial nocturn.
Finalment, l’Ajuntament està impulsant també una campanya d’informació i sensibilització a les xarxes socials (https://www.facebook.com/hashtag/nomésunsíésunsí; https://twitter.com/hashtag/nomesunsiesunsi) i distribuirà gots de plàstic reutilitzables, postals, díptics i adhesius amb el hashtag #NomésUnSíÉsUnSí per tal de fer visible la campanya. L’objectiu és que aquest hashtag es faci viral i generi un impacte positiu. El web de l’Ajuntament de Terrassa també fa difusió del decàleg i dels punts d’atenció http://www.terrassa.cat/nomes-un-si-es-un-si).
Totes aquestes mesures suposen una despesa de més de 9.000 € per part del servei de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa, que assumeix els costos dels dispositius d’informació i atenció del Raval i “El Jove”, els materials de difusió i la sessió de formació del dia 22.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!