La UPC investeix doctor ‘honoris causa’ Donald R. Korb, referent internacional en el camp de l’òptica
Donald R. Korb, llicenciat al New England College of Optometry (NECO) de Boston, als Estats Units (EUA), és professor, investigador, inventor, emprenedor i clínic reconegut internacionalment. Destaca per la seva aportació a la recerca i el desenvolupament d’eines de diagnosi i tractament de l’ull sec.
L’acte d’investidura s’ha iniciat amb la benvinguda del rector de la UPC, Francesc Torres, que ha presentat a Korb com una persona “inspiradora per a qualsevol dels membres de la Universitat” i com a “magnífic i qualificat docent d’universitats tan prestigioses com la de Boston o la de Califòrnia, autor d’una espectacular tasca de recerca, vinculat a la resta d’experts mundials del seu camp, inventor d’importants avenços mèdics i empresari innovador”. Així mateix, el rector ha destacat la FOOT com “una de les Facultats bandera de la UPC” i ha volgut posar de manifest la bona feina del Centre Universitari de la Visió (CUV), la clínica universitària de l’aquesta facultat i el “novedós programa que han posat en marxa, ‘Mirades solidàries’, el qual permet donar curs als tractaments visuals complexos que avui tenim en llista d’espera al CUV”.
Jaume Pujol, professor de la FOOT i investigador del Departament d’Òptica i Optometria, que ha exercit de padrí de la cerimònia, ha lloat la trajectòria acadèmica, científica i de transferència de tecnologia de l’optometrista nord-americà, així com la seva activitat clínica, i també ha destacat la seva activitat com a inventor i emprenedor. Una trajectòria “reconeguda mundialment per investigadors, docents, clínics i col·legis professionals”, ha assegurat en la seva laudatio.
El professor Korb, en el seu discurs, ha subratllat “la importància de ser un bon observador, la importància de mantenir la curiositat intel·lectual per resoldre els problemes i la necessitat que tenim tots d’abraçar la col·laboració”. Korb ha afirmat també que “un objectiu principal de la recerca és millorar, en última instància, l’atenció al pacient. Si bé aquests punts són molt senzills i obvis, són, al cap i a la fi, els tres pilars en què es fonamenten les meves aportacions”.
L’optometrista ha qualificat com el treball més important de la seva vida el fet d’haver aconseguit l’avanç pioner i revelador que el problema de la sequedat de l’ull era degut a l’obstrucció de les glàndules de Meibom. Un descobriment que va fer, segons ha recordat, en col·laboració amb el Dr. Antonio Enrique Henríquez, a Boston.
A més de comptar amb més de 100 publicacions i amb una seixantena de patents, el Dr. Korb va ser el primer en incidir en el caràcter majoritàriament evaporatiu de l’ull sec, causat per la producció de greixos a la superfície més externa de la llàgrima. Korb va ser la persona que va etiquetar aquest ull sec com evaporatiu i va trobar l’origen a la disfunció de les glàndules de Meibomi de dins les parpelles.
Les contribucions de Korb han ajudat a la cura de més de 50 milions de pacients amb lents de contacte i desenes de milions de pacients amb ull secs, un problema que pateixen, segons estudis sobre població occidental, el 30% de les persones majors de 50 anys i que afecta, majoritàriament, les dones i les persones usuàries de pantalles informàtiques. Es considera que un dels motius més freqüents de consulta oftalmològica és el relacionat amb la sequedat ocular.
Coincidint amb la investidura de Donald R. Korb com a doctor honoris causa per la UPC, l’optometrista nord-americà ha fet el bateig del programa ‘Mirades solidàries’ com a padrí d’honor.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!