Controvèrsia amb el cartell del Carnestoltes 2018

Polèmica al voltant del cartell oficial del Carnestoltes de Terrassa 2018. La imatge escollida per l’organització, després d’una votació popular, ha aixecat un gran nombre de crítiques, quan encara no han passat ni 24 hores des de la seva publicació. Una de les reaccions més rellevants ha estat la de l’equip de Govern de l’Ajuntament de Terrassa, que ha demanat a l’entitat organitzadora que contempli la possibilitat de retirar la imatge escollida. A través d’un comunicat emès pel tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, l’executiu municipal considera que el cartell anunciador “banalitza la violència sexual implícita i tracta com un objecte el cos de la dona”.

També en l’àmbit institucional però a nivell estatal, en les últimes hores el Ministeri d’Igualtat del Govern espanyol s’ha sumat a les crítiques al cartell, exigint la seva retirada immediata. En aquest sentit, la ministra Dolors Montserrat ha apuntat a través de Twitter que li sembla «intolerable, indignant i vexatori» que s’utilitzi el cos de la dona «com a objecte sexual». Seguint la mateixa línia, l’Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades (organisme dependent del Ministeri) ha emès un comunicat reclamant la retirada del cartell que anuncia el Carnestoltes de Terrassa, assenyalant que «ni l’humor, ni la sàtira, ni molt menys la crítica política, poden servir com a justificació per vulnerar els drets de les dones». El grup municipal del PP de Terrassa ja ha anunciat que subscriu la nota emesa pel ministeri del Govern espanyol.

D’altra banda, a les xarxes socials han sorgit diversos missatges de col·lectius de la ciutat i persones particulars expressant el seu rebuig al cartell oficial. Entitats com Arran Terrassa, PSUC Viu, Rudes Rebels o Quart Creixent han denunciat el contingut sexista d’un cartell que no ha deixat a ningú indiferent.

La imatge és obra del terrassenc Xavier Suárez i està feta en aquarel·la i acrílic sobre cartró contracolat. Segons ha explicat Suárez, el cartell fa referència a la situació política actual, amb una Catalunya eròtica, disputada per tres partits i assetjada per les detencions i la censura. Inspirat en la pel·lícula “American Beauty”, el cartell del Carnestoltes també vol criticar les violacions i l’abús vers les dones. En aquest sentit, el disseny de les tres mans fent els signes de pedra, paper i tissores simbolitzen, segons l’autor, un grup d’assetjadors.

El cartell ha estat seleccionat per la Confraria Mascarada després d’imposar-se a les altres dotze obres en una votació pública en què van participar-hi prop de 1.500 persones.

Notícies relacionades:

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *